tisdag 12 februari 2013

Nu börjar det räcka

Krista Siegfrids är begåvad, snygg, ung, energisk, självsäker och för det mesta på till synes strålande humör.

Jag betvivlar dock att hon är gjord av teflon.

I lördags vann hon UMK och det är jag så glad för. Hon har hävdat att detta var en dröm som gick i uppfyllelse, jag jublar för att det blir så kul att skicka ett riktigt dunderochbrak-shownummer till Eurovisionen i år. De som alltid i mitt facebookflöde ska proklamera att de är helt ointresserade av ESC kan ju titta på Netflix. De som hejade på någon annan får väl get over it.

Vi kunde väl alla vara glada?

Nej. Nu börjar det på allvar. Häxbrygds analys av Marry me var bara början (här vill jag på inga villkor kritisera Linnea, som skrev sin uppriktiga åsikt i helt sakliga ordalag och knappast kunde ana vilken kalabalik det skulle bli). Nu skrivs HS-artiklar, ordnas Tv-debatter och i Hbl får nån svensk förståsigpåare stämpla Marry me som plump bottennotering.

Samtidigt är vi väldigt upprörda över näthat. Tänka sig att folk hotar varandra med våldtäkt och andra vidrigheter på nätet. Vad är det för folk, hur ska vi ingripa?

Visst är näthat fasansfullt. Men jag tycker också det är ganska skit att ett helt mediemaskineri går in för att aktivt sabotera en ung kvinnlig artists segerfest.

Krista Siegfrids är inte den första artisten i världen som har en hitlåt med halvtramsig text. Hur tydlig hon än är med att Marry me går ut på humor och parodi vill somliga prompt göra henne till galjonsfigur för de naivt bakåtsträvande nya hemmafruarna. Antagligen samma gäng som tror att Underbara Clara är antifeminist.

Så enough already.

Jag hoppas att Krista inte läser detta inlägg, utan aktivt har klarat av att utestänga all fisig energi som kretsar kring henne just nu och fortsättningsvis befinner sig i segerrus.

(Ja just det, i journalistkretsar är det just nu mycket viktigt att redogöra för sin koppling till Krista. Annars kanske man är jävig och då ska man inte tas på allvar. Så: visst känner jag Krista Siegfrids. Jag har arbetat som musikredaktör, hon är artist. Om vi ses hojtar vi en stund, eftersom vi båda tenderar gå på rätt höga varv. Men vi smyger oss inte undan och flätar varandras hår.)

17 kommentarer:

 1. Så bra skrivet Eva! Måste länka det här till Facebook! Så här skrev jag där:
  "Välskrivet. Varför måste så många hacka ner på Krista? Tyck vad du vill om låten eller ESC, men inte så snyggt att hacka ner på en ung artist som röstades fram av det finska folket. Heja Krista och Team Ding Dong! P.S. Skulle uppståndelsen varit lika stor om en manlig motsvarighet till Krista skulle ha skrivit en liknande låt??"

  SvaraRadera
 2. Fint kämpat mot allmän illvilja. Så synd att förstöra något som ska vara lättsamt och positivt (jamen det är ju Eurovisionen juh) med att trycka ner en artist. Suck. Var är glädjen och medkänslan? Roligt att en riktig Eurovisionslåt vann! Med en artist som kan sjunga och har kämpautstrålning med både mod och värme. Go Krista! (Alltså, en Eurovisionslåt får faktiskt vara poppig och just såhär, ja, tramsig).

  SvaraRadera
 3. Har feminister humor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker i alla fall att jag är fasansfullt vitsig!

   Radera
 4. Ja. Det är lite konstigt att en artist som gör en låt med ironi (så har jag i alla fall tolkat det) måste bära hundhuvudet eller försvara sig för att hon bara beskrivit en del av verkligheten (sådär grovt generaliserat). Samtidigt kan jag tycka att en diskussion är bra, men i vissa fall ligger fokus på nåt vis på lite fel ställe eller det blir lite "nåmen de där feministerna jåmar lite nu igen/inget att bry sig om" i stället för att fokusera på sakfrågan, könsroller i samband med frieri/bröllop och sånt. Men man behöver ju alltså inte hacka ner på låten, utan ta det som en diskussion på ett mer allmänt plan kanske och möjligen med låten som inspiration till en diskussion i så fall? (Hm, råkade visst skriva en roman...)

  Hursomhelst, jag gillar låten.

  SvaraRadera
 5. Den debatt jag tagit del av handlar inte alls om Krista och inte heller längre särskilt mycket om Marry me. Det handlar om hur Extrem har uppmärksammat Linnea Portins analys av låttexten och hur den radiokanalen funkar i stort. Fredrik Sonck sammanfattar det himla bra. http://www.nytid.fi/2013/02/extrema-harskartekniker/

  "Tänka sig att folk hotar varandra med våldtäkt och andra vidrigheter på nätet. Vad är det för folk, hur ska vi ingripa?" - Vad är det för public service som snackar om kaktusar i vaginan? Det undrar jag.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker heller inte att det är Krista som kritiseras utan snarare just Linnea och andra personer som kritiskt granskat hennes text. Ingenstans har jag läst ett ont ord om Krista själv.

  Jag blir förbannad på att någon (läs: en kvinna) inte ska få skriva sin åsikt om en aktuell låt utan att anklagas för att vara tröttsam, humorbefriad eller inte kunna se ironi. Jag har i min blogg skrivit ett inlägg om det är med humor och feminism - och nej, jag ser inte humorn i Marry Me. Jag kan förstå att den ska tas med en nypa salt och ses som en svängig discohit - men jag ser också strukturerna i samhället och hur dessa genomsyrar populärkulturen.

  Men jag är inte tröttsam eller humorbefriad för det. OCH jag är samtidigt glad att en välsjungande artist med bra show representerar Finland.

  SvaraRadera
 7. Till anonym, Saudade och Anna: jag upplever att vi talar om olika delar av debatten, som vid det här laget har blivit ganska spretig.

  Jag arbetar inte på X3M och tänker inte uttala mig om vad som sagts och varför eftersom jag inte vet.

  SvaraRadera
 8. Jo, det verkar vara fokus på olika delar av debatten här, som du skriver ovan. Förstår jag dig rätt i att du kritiserar mediemaskineriets (HS, HBL, tv-debatter, kvällstidningar ect) kritik av låttexten och utmålande av Krista som bakåtsträvare, inte debatten på Häxbrygd och Extrems bemötande? Bara liksom så jag fattar vilken del du talar om :) Vem är det som ska lägga av och bara vara glad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Tycker att Krista ska få vara glad. De som ännu tycker att det är viktigt att utreda eventuella personangrepp och osakligheter ska givetvis göra det. Men jag tycker den diskussionen är så viktig i sig att den kunde lösgöras från UMK-rapporteringen.

   Radera
  2. Ja, jag hoppas (och tror) också att Krista är glad och inte tar åt sig. Du har så rätt i att man kunde lösgöra _den_ diskussionen mycket, mycket mer från UMK.

   Radera
 9. Diskussionen om vad som är ok att säga i radion och hur yles resurser ska användas är viktig. Humor är inte så "bara", det är stor skillnad på skämt som sparkar uppåt och såna som sparkar neråt. Nåjo, hoppas vi lära härav.

  SvaraRadera
 10. Hm. Det är möjligt att vi pratar om olika delar av debatten. Men jag förstår isf inte detta: "Men jag tycker också det är ganska skit att ett helt mediemaskineri går in för att aktivt sabotera en ung kvinnlig artists segerfest."

  Och vad det är som det får räcka. Det förstår jag inte heller. Eller jag missförstod ditt inlägg.

  Jag hoppas verkligen att Krista är glad. Jag hejar på henne och tycker därför att det är tråkigt om man ser debatten kring analysen av hennes låttest har lett till som ett aktivt sabotage. Men du kanske inte alls kopplade ihop det så?


  SvaraRadera
 11. Anna, jag tror du har missförstått mig lite och att vi i slutändan är ganska överens. Jag tycker alltså att diskussionen om Kristas låttext kunde avslutas nu eftersom låten dissekerats tillräckligt vid det här laget. Syftade då till exempel på denna artikel.

  http://hbl.fi/kultur/2013-02-12/marry-me-ar-ogenomtankt-plump-och-under-all-kritik

  Debatten om debatten, eller kaktusgate som en del kallar det hela, tror jag måste fortsätta eftersom det finns mycket att reda ut.

  Blev jag alls tydligare? Är lite morgonturskollrig.

  SvaraRadera
 12. Jaa, då är vi överens tror jag. Jag tycker också att vi kan släppa låttexten nu. Obs-debatten i morgon skulle kunna handla om Extrem i stället för om Kristas låttext.

  Tydligen var jag själv kollrig i eftermiddags. Sista stycket i min kommentar förstår jag knappt själv längre.

  SvaraRadera