måndag 13 mars 2017

Flera svar: Så länge tar det mig att skriva en bok

Dags att besvara några frågor till! De här kom från BJ!

Hur gör du när du skriver en bok? Har du en plan klar för hela boken från början eller ändras saker vartefter? Hur länge tar det att skriva klart den första versionen?

Jag utgår ifrån en miljö, gärna en som existerar i verkligheten. Sedan kanske jag måste förflytta miljön lite geografiskt och göra vissa justeringar för att den ska fungera. Men det här verkar faktiskt vara min metod, fast den har uppstått mer eller mindre av misstag. Här har vi en ö/ ett blått hus/ ett nedlagt sjukhus. Vad kan jag hitta på att har hänt här?

Handlingen i Sommarön och Blå villan har vuxit fram lite an efter. I båda fallen hade jag skrivit en god bit innan jag visste vem som var den skyldiga till brottet. Men jag är ganska systematisk, skriver envist på från början till slut och gör inget synopsis på papper.

Jag behöver ungefär ett halvår av mindre fokuserat skrivande och fantiserande, sedan räcker det med någon månad av heltidsskrivande för att det ska bli ett riktigt manus. Det här nu på basis av de tre böcker jag petat ihop hittills.

Läser du mycket deckare? Har du några bra boktips? (Jag som nästan har förläst mig på Agatha Christie och Dorothy Sayers genom åren har nyligen upptäckt Gladys Mitchell, som skrev lite vansinniga och väldigt underhållande engelska deckare)

Jag har alltid älskat att läsa deckare men just nu vågar jag inte läsa allt för många eftersom jag är rädd för att drabbas av mindervärdeskomplex, haha. Men klassiker som Agatha Christie och Maria Lang läser jag gärna, likaså de svenska deckardrottningarna Läckberg, Jungstedt, Rudberg (främst som ljudböcker just nu faktiskt, då börjar jag inte jämföra med mitt eget skrivande på samma sätt). Thrillerförfattare som Lars Kepler och Thomas Harris går också bra om jag är på det humöret.

Läser du mycket bloggar? Något särskilt bra tips där?

Har lite tappat bort mig i bloggvärlden de senaste åren, kanske mest för att mammabloggar inte längre känns så aktuella för mig. Mest läser jag mina kollegers bloggar (vilket ju nästan är lite onödigt eftersom vi hinner tjattra en del face to face), men Hannah, Anne och Julie tittar jag gärna in hos. Och Maria och Kugge, som skriver om sitt skrivande och ger mig inspiration. Gällande svenska bloggare förblir jag Ebba von Sydow, Lady Dahmer och Underbara Clara trogen. Vi mognar liksom i takt.

Vad är det för cocktail du har i handen på bilden?

Det var en Morjens, den officiella partydrinken på Den finlandssvenska kryssningen (här skulle ungdomen säga "cringe"). Den var riktigt god, innehöll vodka, rhubarb sour, hallon, Russian och Sprite, om jag minns rätt. 


2 kommentarer:

  1. Kul att höra om din skrivprocess och fint om jag kan inspirera dig! :)

    SvaraRadera
  2. Roligt att få veta lite om skrivandet! Jag tycker också att det är inspirerande att läsa författarbloggar (som Maria Turtschaninoff och Kugge) fast jag inte själv skriver skönlitterärt alls. Inspirationen spiller över till jobbskrivandet också (är forskare).

    Maria Lang - har läst allt av henne, tror jag. Första hälften av hennes produktion tycker jag mycket om, de senare blev sämre. Vill minnas att hon alltid var duktig på att beskriva karaktärerna så att man lätt minns vem som är vem - namn och särdrag och personligheter som är lätta att skilja åt.

    (Ett motexempel på den saken: Dorothy Sayers deckare Five red herrings, där en manlig skotsk konstnär blir mördad och de misstänkta är sex andra manliga skotska konstnärer. Oerhört svårt för mig att skilja dem alla åt :) )

    SvaraRadera