tisdag 11 oktober 2011

Hälsningar från lervällingen

Är kompledig i dag och hade tänkt ta en liten sovmorgon, men så satte Pentti igång med sin grävskopa här utanför och nu skumpar hela huset. Pentti är en rolig liten farbror som dyker upp och då och då och försöker få vår trädgård i jämnare skick. Nu har vi ju bott på en grusplan i ett år, numera bor vi i en lerpöl. Men det är ett framsteg, nästa år kanske vi rent av skulle ha en liten gräsplätt nånstans...

Jaja. Jag ska i alla fall försöka se till att insidan av huset blir putsad i dag.

Apropo städning: Har ni råkat se den töntiga reklamspotten för Sini Siivous-produkter som snurrar på tv som bäst (hittade tyärr inte den på nätet). En sådan reklam skulle man aldrig göra i Sverige. Budskapet är att Sini är ett finskt varumärke, och detta poängterar man genom att låta en rad finska människor bedyra hur bra detta är. "Sini on suoooomalainen". Alla dessa finska människor är mjölkvita, normalviktiga, snygga och ljushåriga. Är det nu så vi finländare ser ut? Jag kan ju ännu förstå att man vill låta snygga människor synas i tv-reklamer och inte fula. Men i en svensk reklam hade absolut en eller två av dem som fått komma till tals haft ett annat etniskt ursprung.

Kanske man rent av hade tänkt på det men sedan blev rädd och trodde att budskapet skulle vara att invandrare och städprodukter hör ihop? Hursomhaver klumpigt är det.

Kommer också att tänka på ett avsnitt av Good wife här för några veckor sedan, då de utredde om något högdjur haft en "illegal alien" som nanny. Nejnej, bedyrade högdjuret, vi hade en svensk au pair. Och i  avsnittets klimax såg man denna nanny/au pair lyfta ut matkassar ur en bil och hon var mörkhyad. Haaa, busted! En svensk au pair kan ju omöjligt vara mörkhyad, det fattar väl alla. Hon var en illegal alien, förstås.

Jo tjena.

1 kommentar:

 1. Jag tycker det är weird att blont hår anses finskt, för mörkt hår är ju vanligt i Finland?

  Har själv märkt att en del har så otroligt begränsad bild av hur en finsk mänska ser ut, händer alltid ibland att affärspersonal försöker tala engelska med mig.

  Bruna ögon är säkert i deras sinne något som hindrar en från att lära sig finska. Jätteroligt när man har pratat finska hela sitt liv.

  Och idag finns det en massa folk med annat etniskt ursprung som skulle vilja känna sig hemma i det här landet.

  Sorry lång kommentar, men det här stör mig.

  SvaraRadera