tisdag 8 november 2011

Haha, finlandssvenskar som seglar och snapsar

Orkade inte titta på Näsdagsgalan i TV2 i fredags eftersom jag hade röda näsor upp till, ja näsan efter min egen show. Men jag har hört att flera reagerade på en viss sketch.

Kolla det här klippet, sketchen börjar ungefär vid 19 minuter. 

Man försöker alltså göra sig lustig på finlandssvenskarnas bekostnad, och det tycker jag man kan få göra! Visst, det kan vi väl bjussa på om det är fyndigt? Men kunde man någon gång hitta på en annan finlandssvensk stereotyp än den adliga gubben som seglar, snapsar och äter kräftor? Det är inget fel på sådana gubbar heller, men de utgör nog en minoritet i minoriteten.

Eller överreagerar jag? Var det roligt? Kolla gärna klippet och säg vad ni tycker. Tänkerta upp saken med programmets producent när jag lugnat ner mig lite.

6 kommentarer:

 1. Nope, det var inte roligt. Visst får de skämta om vad de vill, men jag såg inte riktigt pointen med den där sketchen. Men inte tycker jag det egentligen var ett påhopp på finlandssvenskar. Det var helt enkelt meningslöst och inte roligt.

  SvaraRadera
 2. Det var enbart pinsamt. Kunde inte ens med bästa vilja se nåt roligt i det. Tror t.o.m. att mina finska kompisar känner "myötähäpeä" när/ifall de ser klippet.
  Sicket lågvattenmärke!

  SvaraRadera
 3. Åååh vad den var tråkig! Såg inte hela sändningen, så vet inte om de andra sketcherna gick i samma stil, men det här var nog inte ens huomer. Ser inte det här som ngt påhopp mot finlandssvenskar dock, tycker det bara tyder på dålig smak av producenterna...

  -Pia

  SvaraRadera
 4. Håller med er. Inte var det ju kanske ett direkt påhopp, men hemskt onödigt i ett program vars poäng var goodwill och We are the world-fiilis.

  SvaraRadera
 5. Nä herregud YÄK. En sån sketch kunde man bjussa på, men när det alltid skämtas om pättre fålk och aldrig om fiskaren från Ingå så tycker jag det är allvarligt. Och YLE:s näsdag dessutom, helt otroligt så blinda programmakarna har varit.

  Och inte var det ens roligt.

  SvaraRadera