tisdag 3 april 2012

Att väcka känslor

Håhå jaja, bråda tider, egentiden är på kort och bloggandet blir därefter. Igår körde vi igång nya Morgonöppet i Radio Vega. Det har gått riktigt bra! Våra nya jinglar låter utmärkt, vi har bokat in en massa intressanta gäster (Wannabe Ballerinas i dag, Calle Haglund imorgon), jag som sköter tekniken den första veckan har inte ställt till med några allvarliga fadäser (peppar, peppar) och så fort vi blir varma i kläderna ska nog detta bli ett riktigt bra program. Det är mycket som ska finslipas och justeras, men vi är på väg i rätt riktning.

Men lyssnarresponsen har inte varit nådig. Vi är för fnittriga, oproffsiga, pipiga, inside, flickiga, irriterande och pladdriga, sägs det. Man saknar det gamla morgonprogrammet med inslag, lugn musik, en ensam programvärd och den där Frantz skulle nu i alla fall kunna dra nånting gammalt över sig. Vi fick mera kritik än Metallväktarna den här veckan och det är ju en bedrift i sig.

Jag är ganska härdad vid det här laget eftersom jag fått min beskärda del lyssnarkritik under de senaste 12 åren. Kan dessutom inte komma på ett enda lyckat programkoncept som inte skulle ha väckt ett ramaskri i början (A-laget, Bettina S, Hitmen etc). Men det är ju lite tröttsamt att stiga upp klockan 04 varje morgon och jobba arslet av sig och bara få en massa gnäll i gengäld.


På eftermiddagen råkade jag hamna på ett seminarium där Kikka Laitinen (80-talsikon och popstjärna) tipsade om hur man ska tackla osaklig kritik. Hon var fantastisk. Ät choklad och ring vänner och klaga, var några av hennes tips. Skriv svar på den osakliga kritiken, också om du inte kan skicka den någonstans. Om några år är du säkerligen superframgångrik, medan den som skrev de elaka breven ännu sitter i samma håla och muttrar. Den som vågar sig på att testa något nytt får alltid stå ut med en massa skit i början.

Och bäst av allt: Den tid du vanligen sätter på att vara avundsjuk på andra ska du istället lägga på att utveckla din egen grej, tyckte Kikka.

Jag blev lite kär i Kikka. Hennes tips var exakt vad jag behövde i dag. Imorgon ska jag ge järnet igen.

18 kommentarer:

 1. Aj sukkula Venukseen! Tack för att du delade med dig av dessa goda pointer.

  SvaraRadera
 2. Nej jag tar tillbaka min kommentar. Den Kikka jag tänkte på har ju redan cyklat vidare!!!

  SvaraRadera
 3. Kan man lyssna på ert program på nätet? (utomlands?) så jag kan skicka lite positiv feedback till er? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snällt :) Programmet streamas på arenan.yle.fi, men då måste man lyssna medan det sänds.

   Radera
 4. Hej!

  Jag brukar lyssna på ert program och har gillat det, (ballerinorna var t.ex ett mycket intressant inslag idag)! Har bytt över från extrem till vega då du började i morgonprogrammet och glatt stannat kvar på vega. Det var via din blogg som jag fick reda på det.

  H: en 32-årig esbobo :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag superglad! Jihuu!

   Radera
 5. Man måste ju förnya program ibland, och det finns alltid någon som vill ha kvar det gamla. De är förstås ivrigare att ta kontakt än de nöjda lyssnarna. Bra intervju med Haglund idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacktack! Det var en sömnig Calle och en lika sömnig Eva som möttes, men man bondar lätt när klockan är så lite. Jag fick gå hem och lägga mig efter sändningen dock, det fick inte han.

   Radera
 6. Ville bara säga att jag tycker ni är riktigt bra! Har inte lyssnat på Vega tidigare, men imorse i bilen lyssnade jag bl.a. på Calle Haglund intervjun. Bra gäst och bra intervju! Kom ihåg bara att inte spela för "gammal" musik... eller i måndags då jag knäppte förbi Vega på morgonen körde ni Rolling Stones... o det är det väl bara pensionärer som lyssnar på? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedbacken! Utmärkt poäng gällande musiken, den ska jag vidarebefordra till musikredaktionen. Jag slänger ibland in en egen låt i listan om det känns motiverat, men till 95 % kör vi musik som någon annan valt. 60- och 70-tal är kul men inte riktigt rätt i just vårt program.

   Radera
 7. Mer än Metallväktarna?! Wow. You must obviously be doing something right! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror vi ska testa med motorsågar och gasmasker nästa vecka...

   Radera
 8. Vi lyssnar alltid på Vega på landet, och jag måste säga att jag tycker du är mycket saklig och trevlig att lyssna på! :)

  SvaraRadera
 9. Pöh! Klassisk kritik som riktas blott och enbart mot kvinnor. Du är sjukt duktig, rolig och bra och det är så modigt att våga göra radioprogram. Det är långt mycket mer än någon av dem som kommer med kritik har själv vågat, jag ärhelt hundris på det. Bra tanke det med att komma ihåg att i framtiden är de ännu hopkrupna i sina gollumgrottor och du är gudvet hur långt på väg vidare.

  SvaraRadera
 10. 31-årig Helsingforsare8 april 2012 13:58

  Jag har bytt bort från de finska kanalerna och lyssnar nuförtiden på Vega och mest i bilen på morgonen. (fast hos oss är nog radion på hela tiden)

  Du och Nina är det bästa paret! Ni är roliga och fräscha. Den enda lilla detaljen som stör mig ibland är när Kati i etern säger "y" då hon menar "u", för jag har lite svårt med dialekter - förlåt! :)

  SvaraRadera
 11. Har nyss flyttat till en region där bara Vega åboland hörs och det morgonprogrammet är nog det tråkigaste jag någonsin har hört!! De kunde definitivt ta lite lärdom av er! Som tur går det att lyssna på Vega huvudstadsregionen via nätet :)

  SvaraRadera