måndag 10 december 2012

London med småglin i juletid, tipsbloggen

London är en dyr stad, men det går att göra ganska mycket också om man har en stramare budget. Tänkte göra en lista på några favoriter.


1. Billigt: Åka våningsbuss (till exempel 23:an) på kvällen längs med Oxford och Regent Street. Beundra juldekorationerna och bevittna shoppingvimlet på replängds avstånd.

2. Mittimellan: Ta taxi! Allt i London är dyrt, men taxin jämförelsevis förmånlig! För tio pund kommer man långt. Enkelbiljetten för allmänna färdmedel är 2 pund, så är man ett större sällskap blir taxin nästan billigare.

3. Gratis som dock lätt blir svindyrt: Winter Wonderland i Hyde Park. I några år har man nu smällt upp ett helt tivoli mitt i parken från november till januari. Ett stort pariserhjul, massvis med olika attraktioner, julmarknad, serveringar och hålligång. Att vandra omkring på området och insupa stämningen är gratis, men det blir snabbt ganska dyrt om man vill åka i nånting. Åkturerna för mindre barn kostade 2 pund, häftigare grejer 4. Men det var mysigt i Wonderlandet! Jag var helt nöjd med att vandra runt och dricka lite mulled wine.


S:s första ensam-åktur på tivoli. Tårarna och snoret rann, men stolt var man efteråt.

4. Dyrt men värt det: Windsor Castle. Man har inte sett ett slott förrän man besökt Windsor Castle.  Drottning Marys gigantiska dockhus med fungerande toaletter och elektricitet! Rustningar! Kristallkronor! Julgran a la drottning Victoria (vars hubby Albert var den som tog julgranstrenden till England) och mycket annat. Drottningen var inte hemma, men på intågande. Hon bor i Windsor på veckosluten. Staden Windsor ligger en bit från London så man får ta tåg. Men det är också ganska trevligt att shoppa i Windsor, samma butiker som i London men mycket lugnare.

T fixar coola discoeffekter på en gammal kyrkdörr. Hoppas drottningmodern inte maindade, hon låg i närheten.

5. Billigt och onyttigt men mättande: Chips på pubar. Med två små matkrånglare vill man ogärna chansa genom att beställa fina matportioner till dyra pengar. Men det gick bra att bara beställa franskisar för något pund skålen. Ketchup till och alla är glada. Grönsaks- och fruktfighten kan man ta på hemmaplan.

6. Lite nyttigare och ganska roligt: Meterpizza på Made in Italy. Om man beställer fyra pizzor får man en meterlång pizza med pålägg i etapper. Rätt vitsigt. Dessutom är pizzan god!7. Gåshud och julstämning: Snögubben på Peacock Theatre. Alltså en balettversion av den tecknade filmen som också visas i finländsk tv varje julafton. Salongen var fullproppad av ivriga små brittiska barn, alla viftande med små snögubbsficklampor. T och S hakade villigt på och fick varsin ficklampa de också. När pojken och snögubben flyger iväg mot Nordpolen (dinglande i ganska osynliga vajrar) medan de första tonerna av  mäktiga Walking in the air dundrade ut i salen brast den unga publiken ut i en spontan applåd. Jag brölade en skvätt, för det var väldigt vackert.

Lånade bilden härifrån.

8. Gratis: Dinosaurusutställningen på Natural History museum. Ett måste för alla dino-vänner. Finns också en konstgjord tyrannosaurus som står i en vrå och brölar. Jag tyckte den var läskig, S ville ha en egen.

9. Gratis: Klockspelet vid Leicester Square. Vid Swiss-huset spelas varje heltimme en munter melodi (What should we do with the drunken sailor, bland annat) medan några små konstgjorda gubbar och gummor snurrar runt uppe på en pelare. Lite larvigt men rätt kul.

10. Gratis: Lady Diana memorial playground vid Kensington Palace. En härlig inhägnad lekpark med kojor, rutschbanor, sjörövarskepp och indianhyddor. Café och toalett och bevakade portar. Inga skummisar kommer in och inga ensamma barn ut. Fantastiskt koncept, om det fanns sådana här parker i Esbo skulle ja kunna tänka mig att bli en mamma som tar barnen till lekparken regelbundet. Stänger dock vid solnedgången så vi hann bara med ett besök. Resten av Hyde Park går inte heller av för hackor.


11. Möjligast förmånligt och ändå okej boende: Corus Hotel. Hotellen i London är löjligt dyra och ofta är standarden riktit kakka. Har varit med om allt från lavoarer mitt i rummen till svajande golvplankor och fönster som inte gick att stänga mitt i december. Därför var Corus hotel en positiv överraskning. De erbjuder familjerum (också ovanliga i London) med två dubbelsängar så där sparade vi ju en slant genom att alla dela rum. Fräscht badrum och mysig lobby. Toppenläge! Dyrt förstås, men prisvärt för att vara London.


12. Gratis och stämningsfullt: Gudstjänst i St. Paul's Cathedral. Det kostar 15 pund att gå in i kyrkan som turist, men passar man på att kila in under en gudstjänst är det gratis. Dessutom får man körsång i världklass på köpet, småpojkar i stora kragar som sjunger som små änglaväsen. Vi klarade inte av riktigt hela tillställningen, men till och med S tyckte det var stämningsfullt att sitta i den fantastiska kyrkan (Mary Poppins-kyrkan kallade vi den) och höra på den vackra musiken. Sen smet vi ut.


13. Bästa budgettipset: Låt mommo och mofa stå för fiolerna.  


Den här vyn gör mig alltid så glad. Det är ju bilden som visades strax före mitt favoritprogram när jag var liten. Benny Hill Show.

4 kommentarer:

 1. Gilla två saker i inlägget:
  1) Röd benrangelpyjamas
  2) Benny Hill show - även mitt bästa tv-program som barn

  Grattis till bloggpriset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, bockar och niger! Allt på samma gång!

   Radera
 2. Tips # 13 var klockrent! Undrar bara om mommo o moffa på går bilden att använda även i mitt fall, eller måst man använda egna diton?

  SvaraRadera