fredag 18 oktober 2013

Halloweenpumpor och lövkransar

Under förra inlägget frågade några hur jag gjorde pumporna och kransen. Ska försöka förklara mina flummiga processer.

Kransen först. Gjorde en stomme av tjock ståltråd som jag virade tre varv runt S:s prinsessroskis. Då blev den lagom stor. Sedan skickade jag ut två små ovilliga barn som hellre ville sitta i soffan och se på Annie (men It's a hard knock life, flickor) för att plocka vackra löv. Sen virade jag fast 3-4 löv i taget i stommen med en tunnare metalltråd. När jag kommit hela varvet runt fluffade jag till det hela lite. 

Det var faktiskt ganska lätt, resultatet blir ju fint fast kransen är lite ojämn.


Sen var det pumporna, då. Köpte dem i K-butiken och spanade in diverse tutorials på nätet. T ville ha en glad pumpa och S en farlig, så jag försökte nu skissa enligt bästa förmåga på papper. Sedan ritade jag konturerna med sprittusch på själv pumpan. 

Upptill skissade jag ett stjärnmönster för "locket". Och sedan var det bara att börja tälja. Använde en vanlig sågtandad grönsakskniv. Täljde först loss locket och rev upp det medan flickorna ropade "Uuuuuuuuuj!!!" eftersom inanmätet är ganska slimsigt. Därefter hjälptes vi åt att karva ut resten av fruktköttet. Här skulle det säkert ha varit bra med en sådan där glass-skopa, men vi klarade oss med vanliga matskedar. 


När pumpan var urgröpt var det bara at börja tälja till ansiktet. Det var lite pillrigt men jag klarade mig utan blodspill. Det funkade bra att tälja till konturerna och sedan puffa ut bitarna inifrån, om ni förstår hur jag menar. Därefter var det bara att snygga till konturerna lite. Till exempel munnarna skar jag ut i flera småbitar.

Tadaa!

Tror att man i USA brukar lägga tillbaka locket också när ljuset i pumpan brinner men de tycks ha mycket högre pumpor där. Jag slängde locken. 

Hade i lyktljus med höga kanter. De brann så gemytligt tills det började regna igår kväll. 


Har ingen aning hur länge pumporna kommer att hålla, får återkomma på den punkten. Läste att det i USA finns nån sorts spray som skjuter upp ruttnandet och att vaselin också funkar. Men det är så pass kallt ute nu att de säkert håller aningen bättre än pumpor i Kalifornien. 

Hursomhaver, detta var svinroligt och jag ska absolut anamma traditionen!

5 kommentarer:

  1. hur gick det med ditt projekt "komma-i-jeansen"? har själv liknande projekt på gång och behöver lite boost :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hah, långsamt! Har varit ganka duktig gällande ätandet, men kommer helt enkelt inte mig för att träna så ofta som jag borde. Men ger inte upp! Har till och med skaffat ett helt för dyrt gymmedlemskap för att sporra mig själv. Och nu när monsterflunsan avlägsnat sig har jag inga undanflykter att ta till. Lycka till!

      Radera
  2. Tyvärr möglar de relativt fort om det är fuktigt, så akta lite vad du har under, vårt träbord på balkongen har tex. en liten ljusare cirkel efter ruttnande pumpa.. ;)
    O så hoppas jag du inte slängde fruktköttet, pumpkinpie är SÅ gott! <3

    Men väldigt fina pyssel alltså! Här fick jag lite höstlov jag också, med sjukledighet vill säga.. Inga pyssel här utan migrän instället..

    Hade tom. en relativt stor pumpa i år från palstan, men sambon fällde den i golvet på balkongen så den sprack. Buuu. :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, ska vara mögelalert (ett ord jag aldrig trott att jag skulle använda. Är det ett ord?)

      Radera