måndag 12 januari 2015

Projekt: God natt

Jag har sovit erbarmligt dåligt den senaste månaden. Under julen skyllde jag på all salt mat, brist på rutiner och att det blev mera alkohol än vanligt, men det har liksom inte blivit bättre nu när vardagen har satt igång igen. Fast jag är trött som en trasa ligger jag och sprattlar om kvällarna istället för att sova. Jag tycker inte att jag är speciellt stressad heller just nu, men tankarna rusar, maken snarkar, jag fryser och svettas om vartannat och det är omöjligt att hitta en bekväm ställning.

Så nu har jag tagit itu med hårdhandskarna. Här är min checklista:

- Nya och bättre kuddar. Redan införskaffade på Hemtex, så mycket skönare än de gamla potatissäckarna jag envisats sova med i flera år.

- Vädra sovrummet. Lättare sagt än gjort eftersom J tycker det blir kallt och stänger fönstret efter 30 sekunder. Men han får väl helt enkelt sätta sig under en filt medan jag vädrar.

- Lägga bort alla skärmar senast en timme före läggdags. Sedan är bara en god bok tillåten. Jajamen. (här syndar jag varje kväll, det är en inrotad rutin att kolla mail och fb strax före jag släcker lampan)

- Öronproppar på nattduksbordet om J hinner somna före mig och inleda sitt soloframträdande av Trumpet voluntary.

- Motion. Ens en hurtig kvällspromenad ifall ingenting mera organiserat blivit av. Ikväll testade jag ChiBall för första gången. Mycket trevligt och avslappnande, ska gå tillbaka nästa vecka. Min boll luktade citrongräs (anteckna noga nu)

- Lägga mig 22.30 och släcka lampan 23. Svårt, svårt. Kommer alltid på någonting viktigt som bör göras klockan 23.15...

Om inte detta hjälper får jag väl ta in grova artilleriet. Sömn-appar, hypnosband och knockoutpiller.

Tack och godnatt!


9 kommentarer:

 1. Jag säger bara: Spikmatta! Du vet, årets julklapp anno 2010(ish) Känner mig lika fånig varje gång, men om jag har svårt att somna så lägger jag mig på spikmattan och nollar. Mitt huvud tömmer sig mycket bättre på spikarna, och 19/20 ggr så somnar jag, och vaknar av att spikarna grävt sig djupt in i skinnet en typ timme senare. Men vid det stadiet är jag så veke att jag hivar spikmattan på golvet och sover vidare. Works like a charm!

  Vitsi jag diggar er podd förresten! Tänker varje gång jag lyssnar att jag borde säga det, men så blir det ju aldrig av...Tycker ni är både roliga och underhållande, personliga, trevliga och smarta. Oftast har ni båda bra (om än olika) synpunkter på stuff, och jag får hålla mig för att inflika i er diskussion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså spikmatta! Kunde vara värt ett försök... Tack för berömmet :)

   Radera
 2. Vad skönt att se att man inte är ensam som sover med öronproppar. Det är så skönt att plugga in öronpropparna djupt i öronen när man gå och lägger sig och verkligen höra hur omvärlden stängs ute. Sover själv jämt med öronproppar då jag har svårt att somna med störande ljud om kring mig och sover väldigt lätt. Vaknar av minsta lilla ljud om jag inte har propparna på mig. Har du något bra tips på öronproppar att sova med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga tips egentligen, har testat mig genom apotekets sortiment. Men föredrar de som är lite mjukare, får ont i öronen av de styvare propparna.

   Radera
  2. Tack för svaret. Samma sak för mig jag har testa massa olika sorters öronproppar utan att hitta några riktigt sköna. Ett tag sov jag med de rosa skumpropparna som apoteket har. De är stora i storleken men känns väldigt mjuka när man har pluggat in dem i öronen och de har hunnit få kroppstemperatur. Dock så gjorde de om materialet i dem så det blev lite hårdare och trycker mer i hörselgången. Så de fungerar inte längre för mig. Öronproppar i storlek small tycker jag dämpar för lite. Får ta och leta vidare och se om jag hittar några proppar som passa mina öron.

   Radera
 3. Jag vill göra lite reklam, min sängkamrat klagar på att jag låter om nätterna (det har jag aldrig hört...), och att ligga på sida / ändra ställning hjälper inte mycket. Min mamma (ärftligt problem) rekommenderade en sorts tandskena, som håller underkäken på plats. Det tycks hjälpa mig i alla fall. Den är inte speciellt bekväm, ibland tar jag ut den i sömnen, men det är bättre än att bli väckt upprepade gånger på natten av en allt mer irriterad partner... En vanlig bettskena hjälper inte, det måste vara den här som håller fast båda tandraderna.

  SnoreMate, heter den. Kan ev. hittas på apotek i Sverige (inte helt enkelt) eller online: http://snoremate.com Kan vara värt att testa, den var inte särskilt dyr och det är det enda som hjälpt någotsånär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, kunde vara en ypperlig sen farsdagspresent det där... Tack för tipset!

   Radera
 4. Låter vettigt med att lägga bort skärmarna i god tid. Jag brukar natta mig själv som ett litet barn om jag har morgontur. Och det funkar! Känner mig nästan lite... hm skamsen för jag har förstås gått i åratal och tyckt att jag inte kaaan fara tidigare i säng men det går.

  Tv och skärmar bort och så lägger jag mig vid nio-snåret och efter det är det bara böcker och musik som får konsumeras. Och så tittar jag inte på klockan. Helt verboten att se på klockan, på det sättet kan jag lura mig själv att jag har hur mycket tid att sova som helst.

  SvaraRadera
 5. Har helt samma principer med klockan! Man blir bara nojig av den! Dessutom brukar jag övertyga mig själv att det är nästan lika bra att ligga stilla och vila som att sova.

  SvaraRadera