fredag 11 september 2015

Jag har skrivit en bok, tjoho!

Detta är maffigt, ska ni veta.

Ända sedan jag var åtta år har jag varit fast besluten om att jag en vacker dag ska skriva en bok. Jag har påbörjat minst femtio stycken under årens lopp, men varje gång tappat fokus någonstans i mitten, kommit fram till att det jag så entusiastiskt knattrat ner bara är bajs och kakkalorum och kommit av mig.

Lite snopet med andra ord, men jag har ju förvisso åstadkommit andra saker på vägen. Blivit radiopratare, till exempel. Bloggat och fått pris för det. Skaffat en akademisk examen. Bildat familj. Inga dåliga grejer. Ändå har den där drömmen om Boken surrat på inombords. Borde jag inte ändå försöka?


För snart två år sedan satt jag på bussen en morgon och skummade igenom fb-flödet. Monika Fagerholm, som jag träffat i samband med De Eurovisa säsong 2, förkunnade att hon skulle kicka igång en ny omgång av sina Manus-kurser, där skribenter av olika slag (publicerade, opublicerade och sådana som inte ens har för avsikt att bli publicerade) får pepp, handledning och regelbundna deadlines. Jag anmälde mig så raskt att jag tror författarinnan blev helt överrumplad.

Så förra året har jag knogat på. Dessa deadlines var det som behövdes för att jag skulle klämma ur mig några sidor text varje månad. Till sist blev sidorna ganska många. Och de senaste veckorna har jag, tack vare ett stipendium från Svenska Folkskolans Vänner, kunnat ägna mig åt skrivande. Har flera projekt på gång, bland annat en barnbok som är kolossalt rolig att jobba med men ännu är på hälft, men nu börjar boken jag skrev på föra året vara klar. I alla fall har den en början, en mitt och ett slut och det tycker jag fyller mina kriterier. Jag är skitstolt! En bok! En hel berättelse! 135 sidor tät text som jag skrivit alldeles, alldeles själv!

Nu är det inte alls sagt att boken någonsin kommer att ges ut, eller att jag ens vågar låta någon annan än kapten Fagerholm läsa den, men det är inte den viktiga här. Det viktiga är att jag inte lämnade projektet på hälft utan skrev på ända till slutet. Det kan ingen någonsin ta ifrån mig heller. Jag är nu officiellt en person som har skrivit en bok. Tjoho!

11 kommentarer:

 1. Jag vill läsa. Så nyfiken på innehållet. Och grattis!

  SvaraRadera
 2. Respect - och lycka till med boken hur det än blir med utgivningen!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt! Grattis!!! Hos mig lever ännu bara drömmen och i dokumentet finns so far bara ett gäng karaktärer. Men en vacker dag...

  SvaraRadera
 4. Hurra och heja! Är också himla nyfiken, men mest glad över att du är så glad. Det är viktigt att glädjas vid alla delmoment! :)

  SvaraRadera
 5. Det är minsann något att vara stolt övet!

  SvaraRadera
 6. Det är minsann något att vara stolt övet!

  SvaraRadera
 7. Jag ar ganska saker att du skrev en liten bok nar du var 8 for jag minns att jag laste flera short stories by Eva Ekrem i varje fall. Jag visste ocksa redan da att du skulle blir forfattare en dag! Grattis!

  SvaraRadera
 8. Helt fantastiskt! Hoppas själv få känna den känslan någon gång!

  SvaraRadera
 9. Grattis, fint urklämt :) !

  Mippe

  SvaraRadera
 10. Tusen tack för era snälla kommentarer!

  SvaraRadera