måndag 26 oktober 2015

Vad vi kan lära oss av familen Addams

En av många trevliga aspekter med att ha barn är att man får återbesöka böcker och filmer man själv älskade som barn men inte har läst eller sett på länge. Det har blivit många kära återseenden (Jonatan! Nangilima!) och en del besvikelser (Mrs Doubtfire är världens tråkigaste film).

Och så här i Halloween-tider slog det mig att det kunde vara kul att se på The Addams Family. Alltså 90-talsfilmen, inte den svartvita tv-serien.

Och den fungerade ju fint, ungarna gillade den skarpt. Men själv satt jag och tittade ur ett helt annat perspektiv, nu när jag är förälder.

Och insåg lite häpet följande: Familjen Addams är inte bara tokrolig, utan i många avseenden direkt beundransvärd.


Några poänger:

- Familjen är otroligt sammansvetsad. Ska Wednesday skriva uppsats eller Pugsley uppträda i skolan engagerar sig alla från betjänt till husdjur (eller vad man ska kalla den där handen). När familjen hamnar i ekonomiska trångmål hjälper alla till. Barnen säljer hälsovådlig saft, mommo jagar herrelösa hundar och tillreder en förmånlig middag, mamma extraknäcker med att läsa hemska sagor för dagisbarn etc. Familjen tacklar problem som ett team och låter sig inte nedslås.

- Barnen respekterar och lyder sina föräldrar. Som förvisso uppmanar dem att göra allt precis tvärtom (leka med maten och absolut inte säga tack), men ändå. Föräldrarna behöver inte skrika och domdera, alla diskuterar respektfullt. Jesper Juul skulle vara imponerad.

- Mamma Morticia och pappa Gomez är ständigt nyförälskade och ser till att hålla lågan uppe i och med att utväxla dramatiska filmstjärnekyssar och ständigt överösa varandra med komplimanger och kärleksförklaringar. Cara mia - mon cher!

- Kommer inte på fråga att mommo skulle hamna på något äldreboende, klart att hon ska få ha ett rum (eller en dungeon) i familjens hus! För som sagt, man tar hand om de sina i den här familjen.

- Familjen är rätt udda, men det bekymrar dem inte. De rotar vänligt fram grejer till välgörenhetsauktionen, infinner sig på föräldrasamtal i skolan, skickar barnen på sommarläger och gör allt som samhället förväntar sig av dem. Men de skäms inte för att de är annorlunda, utan är stolta över det. Ser sin excentricitet som en styrka. Också barnen.

Sammanfattningsvis: Familjen Addams gör det mesta rätt. Så nu kör vi en Mamushka på den saken!1 kommentar:

  1. Jag älskar familjen Addams, som du säger så är den annorlunda på ett positivt sätt :-) Här får du några skäl till att gilla dem: 10 Reasons Why The Addams Family Is Awesome(ly Feminist)

    SvaraRadera