onsdag 7 december 2011

LCHF-fällan

Det här inlägget kan eventuellt vara en brandfackla, men here goes.

LCHF är en diet som fungerar för somliga. Dessa somliga är de som nu ropar "kalla det inte en diet, det är en livvstil". Förvisso. För mig fungerade LCHF inte, dock på min man som gick ner flera kilo under några veckor då vi först testade dieten, ursäkta livsstilen, tillsammans. Vi åt alltså exakt samma saker, jag i mindre mängder eftersom jag är mindre än han. Men eftersom jag inte gick ner ett gram var det bara att konstatera: nope, det här är inte min grej.

Men delvis hade jag redan trillat dit. Atkins, Karppaus och LCHF har ju spridit ut sitt glädjebudskap världen över: FETT ÄR BRA! ÄT FETT! DET ÄR TILLÅTET! GO FOR IT!!! LIGHTPRODUKTER ÄR DÖDEN!

Och det här budskapet hade rotat in sig i mig så till den grad att lite LCHF levde kvar i mig trots att jag övergivit dieten. Vad hände då? Jo, jag började äta kolhydrater igen eftersom det inte hade fungerat att skippa dem. Och eftersom J gladeligen fortsatte att köpa hem feta ostar och vispgrädde åt jag av det också. För fett är ju okej. Det är lightprodukter som är rysliga.

Sedan gav jag mig ut i bloggosfären på allvar. Och bloggare bakar. Leilas Rocky Road, cupcakes, pepparkakor, surdeg, you name it. Men här har vi ett mysterium som inte ens Enid Blyton kunnat lösa: hur kommer det sig att de ivrigast bakande bloggarna är så smala? Har de ett tjockt barn eller husdjur som de matar allting i men aldrig lägger ut foton på? Har de gäster varje dag? Eller kan det vara så att de - gud förbjude - slänger maten? Columbo? Jessica Fletcher? Någon?

Nåväl. Eftersom jag ville vara en seriös bloggare bakade jag lite jag också. Dessutom är det ju roligt att baka! Det har jag alltid tyckt. I köket doftade det av mors bak, höhö.

Och vad tror ni att hände sen?

Jo. Jag var en bakande bloggmamma som åt fett och kolhydrater, socker och salt om vartannat. Och gick upp i vikt som bara den utan att fatta vad det var som hände! Jag tyckte ju själv att jag följde alla aktuella direktiv. Baka - hembakat är mysigt och ger ungarna fina barndomsminnen! Ät fett - det är bra för dig! Undvik lightprodukter - de innehåller bara en massa E-ämnen och skit! Det här predikade jag gärna vidare åt alla som iddes lyssna på. Jag ansåg mig leva ett mycket hälsosamt liv. Det där med vikten var lite mysko. Sköldkörteln, säkert.

Det är faktiskt först nu det har gått upp ett ljus för mig. Att LCHF-tänket fick mig att gå upp i vikt snarare än ner! Jag hade alltså trillat i LCHF-fällan!

Nu börjar jag sakteligen vara på rätt köl igen. Och det betyder inte att jag sitter och käkar lightprodukter från morgon till kväll, det är ju inte så att man måste välja antingen eller, high fat eller low fat. Men en del lightprodukter är faktiskt helt okej, det är ju inte så att alla skulle bestå av idel stärkelse och smakförstärkare. Det är bara att läsa innehållsförteckningen. Just nu koncentrerar jag mig på att äta balanserat, det ska förstås vara såväl fett, kolhydrater som proteiner, allt av möjligast bra kvalitet. Måttfullhet på vardagar, unna sig nånting riktigt jävla smarrigt på veckosluten. Och vikten minskar fast det inte alls känns som att jag skulle banta. Olga Rönnberg kallar det sunt förnuft.

Men jag har på känn att jag inte är den enda som trillat i LCHF-fällan på det här viset. Dvs som blandar ihop flera olika diettänk och går upp i vikt utan att begripa hur det hela går ihop.

Undrar om inte det här blir en ganska stor folkhälso-skräll innan vi vet ordet av? Att halv-LCHF-andet är en mycket större fara än hel-LCHF-andet?

28 kommentarer:

 1. Jag har konstaterat att man inte ska äta socker. Sen gör jag det i alla fall. Ska sluta snart. Sen blir det jul. Äsch.

  De där bakande snyggisarna slänger säkert allting, eller ger åt mannen. Man hålls inte smal på cupcakes!

  SvaraRadera
 2. Haa! Du löste mysteriet Fager Dam! Cupcakebloggarna matar allt i mannen men visar aldrig bilder på honom, mukamas för att beskydda hans integritet. MEN EGENTLIGEN ÄR DET FÖR ATT HAN ÄR TJOCK!!! Mwuuhahaaa.

  SvaraRadera
 3. Exakt. Feeders, det är vad snygga matbloggerskor egentligen är.

  SvaraRadera
 4. Jag har än så länge undvikit LCHF-fällan iom att jag är kär i mjölkprodukter, pasta, potatis och socker i största allmänhet. Så jag har aldrig börjat med LCHF (fastän medges, vi nog brukar ha Karppinen-bröd och äkta smör hemma).
  Jag kör med ät vad du vill men i måttliga mängder, ända tills jag tabbar det och äter för mycket av det goda. Och börjar sen om från början.

  SvaraRadera
 5. Heh! Fina iakttagelser! Mitt första LCHF-försök sluta ungefär likadant. Men du, en liten grej dock, lowcarb lär inte fungera lika snabbt på kvinnor som på män. Det kan ta upp till 4 månader för kroppen att omställa sig. Jag kör numera en balanserad diet, utan vete och socker, och kalaskulan har sakta men säkert försvunnit under de senaste 11 månaderna. Men visst, för den som vill leva normalt, mår bra och tycker om bakverk, den kan väl gott å väl äta av både det ena och det andra (bara det är riktig mat!). Grattis till utmärkelsen för din fina blogg också! Det var egentligen därför jag tittade in.

  SvaraRadera
 6. Jag har gått i precis samma fälla! Visst är det gott att äta mycket av allt men inte blir man ju smärt av det direkt.

  SvaraRadera
 7. Djälvulskt med matpropaganda ;-) Jag förstår hur det kan gå så där, jag har aldrig varit så förtjust i den mat som LCHF står för så jag har aldrig testat den, men det som stört mig är just att fettsnåla produkter nu fått så mycket stryk. Jag är evigt tacksam för fettfri mjölk - det är en enorm skillnad i kalorier att haspla i sig tre latten med socker gjorda på fet cafémjölk vs. ff mjölk och en sötningstablett. 3 ggr så mycket kalorier om jag kommer rätt ihåg.
  Jag går enormt lätt upp i vikt så det är härligt att kunna ha den här "lasten" utan större skyldighetskänslor. Däremot orkar jag inte med 5% ost, den smakar bara gummi. Hellre gräddost eller getost men i små mängder.

  SvaraRadera
 8. Jag är också fast i samma fälla... Skönt att höra att jag inte är den enda LCHF inte passar åt...

  SvaraRadera
 9. Du får för övrigt all credit för Bloggpris-kommentatorn. Ditt fel.

  SvaraRadera
 10. Jag tror definitivt att LCHF dieten, nej, ursäkta livstilen, fungerar - för vissa. Du hör kanske inte till dem och jag skulle själv definitivt inte höra till dem. Av en orsak, att jag inte vill att det skulle vara en livsstil för mig. Jag hävdar att den enda diet som fungerar är den man själv kan kalla livstil, man måste kunna svara JA! på följande fråga: kan jag följa denhär dieten jag håller på med å gott som oförändrad i varje dag i resten av mitt liv? Det verkar som om du har hittat din, jag kör också med SBF (sunt bondförnuft)-dieten nu, och resten av mitt liv vare sig jag behöver gå ner i vikt, gå upp i vikt eller bara behålla vikten!

  SvaraRadera
 11. Sen jag gick in för att lyssna på kroppen, röra på mej varje dag och tänka på att inte vrida i mej för mycket fett så har jag utan problem hållit en alldeles fenomenal idealvikt. Dessutom mår jag superbra rent mentalt och har gott om energi. Jag är kritisk till dieter just av den anledningen att de gör det mycket svårare att hitta den egna kroppens röst och vilja.

  SvaraRadera
 12. Jag har inte testat på LCHF sådär på riktigt, mest för att jag tycker det är så himla motbjudande att laga mat för tillfället. Orkar bara inte fundera ut nåt skillt för mig ännu, de anda i familjen är ju smala och vägrar de flesta tillrädda grönsaker så vi äter samma mat. Kolhydrater. Min last. Men ja, jag tog genast till mig det här med att fetter är bra. Så fast jag rör på mig mer än någonsin går jag nog inte ner ett dugg. Men motionen i sig ger redan en hel del krafter, så får väl leva med det. "O sen när jag slutat amma" ja sen, kanske jag orkar, kanske inte. Hoppas kroppen på nåt miraculöst sätt kanske fattar att sluta lagra allt fett för mjölkproduktionen?! ;) Jeah, dream on! O sen är det väl också bra att så småningom lära sig gilla sig själv FAST man inte är så smal som en gång i tiderna (fast man trodde man var fet redan då). Du är ju en skönhet nämnligen och jag tycker din kropp ser just vacker ut som den är! Bara så att du vet, att det man själv ser inte alltid är det andra ser.
  O angående LCHF ännu. Så tycker jag ju det är en bra livsstil, om man tror sig överleva utan pasta (HUH!). Många verkar det ju funka för riktigt bra. Åtminstone är det ingen svältdiet, folk som är hungriga brukar inte vara trevliga. ;)

  SvaraRadera
 13. Men... genast man introducerar kolhydrater i LCHF så ÄR det ju inte LCHF längre..? Är det inte lite som att säga att man äter fettfritt men man har börjat äta fett också?

  Själv äter jag nog en himla massa "HCHF", men det är inget nytt för mig, jag har alltid tyckt att fettfria och lightprodukter är från satan (här kan mina föräldrar ha påverkat en aning, ehhm). Socker och överdrivna mängder kolhydrater är också bevisligen helt hemskt, och så äter ju de allra flesta i Finland, det är jag rätt övertygad om, och om de dessutom har börjat lägga till äkta smör i maten och bacon till frukost och sedan tycker att det här LCHF, det funkar nog inte, då orkar jag inte lyssna. Då är det brist på just det där sunda förnuftet som nämndes här i kommentarerna.

  Din balanserade diet tycker jag låter hur sund som helst! Särskilt när du dessutom tränar.

  SvaraRadera
 14. Kan vi nu prata om sjuka skönhetsideal och hur Marilyn Monroe var supersexig och storlek 42?

  SvaraRadera
 15. När G började med LCHF för drygt 2 år sen gick han ner 8 kg och jag gick upp 5. Hurra. Sen cambridgade jag ner dem i våras, men klättrar sakta uppåt igen. Mycket fett i maten hemma hos oss!

  SvaraRadera
 16. Jag tror jag har gått i samma fälla. Äkta smör och grädde, ja tack. Pasta med fet sås, mums. Men bakverk eller godis äter jag inget vidare av. Men igår bakade vi ju pepparkakor...

  SvaraRadera
 17. Jag gick i samma "fälla" men märkte att inget hände! Äter röd mjölk, smör, äkta grädde och ost (samt 400gr irtare varje veckoslut) men inget. Vikten är precis samma som innan. Däremot rör jag på mig lite mera nu, men är faktiskt förvånad över att skillnaden inte är större!

  SvaraRadera
 18. Många intressanta synpunkter, tack för dem! Vi verkar kunna diskuterade de här sakerna på en lite sakligare nivå än experterna.

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118294-karppaajien-%E2%80%9Dguru%E2%80%9D-raivostui-torkea-natsivertaus

  SvaraRadera
 19. Du är så klok och skriver så bra! Jag älskar fettfri mjölk, det er vad jag är uppvuxen med. Smaken jag gillar, vad är det då för fel på det? Fettet hamnar ju ändå på någon LCHF:ares fat :P. Jag tycker att man borde fundera mera på att vi äter alltför litet grönsaker (rekommendationen är ju 400g/dag) och att vi bör röra på oss tillräckligt (inte minst för att hålla kroppen i skick rent fysiskt).

  SvaraRadera
 20. Sockerkaka har helt rätt! Om man reintroducerar kolhydrater i LCHF så blir det ju HCHF... Och det är betydligt farligare (enligt moderna studier) än LCHF eller HCLF!
  Så välj nu hur ni vill äta! Om man gillar pasta och kakor och inte vill avstå från dem så är inte LCHF en lämplig kost.

  Hälsningar från Karkkiråttan som behövde få mera energi och snabbare tankeverksamhet och började med LCHF. Jo, det var värt det! Inte mera pasta och salmiak, men en fungerande hjärna och mycket energi trots vardagen med två småbarn :)

  Tusen tack för en fin blogg och GRATTIS!

  SvaraRadera
 21. Jag har också (lite ofrivilligt) LCHF-at en månad på grund av en infektion som inte ville gå ur kroppen... jag hade hoppats bli smal på kuppen, men LCHF fungerade inte på mig heller. Infektionen försvann visserligen men jag hade ont i magen nästan hela tiden (det var inte min kroniska magkatarr utan hade med hur jag åt att göra).

  Jag är lite skeptisk till en diet som uppmuntrar en att äta en massa djur som man måste ta livet av först och tacka nej till frukter (både rot- och träd-) som naturen levererar helt ätbara och slukarklara åt en.

  Jag lider också av att jag tänker LCHF när det gäller fett men inte annars. Dessutom älskar jag att baka. Men så länge man inte blir hälsovådligt överviktig kanske det är okej att inte vara trådsmal. Man kan ju jobba på det också. Att äta lagom mycket socker och fett, så att man är behagligt mjuk och glad och försöker lära sig att vara nöjd fast man inte ser ut som en beachbabe?

  SvaraRadera
 22. Jag är en sån som LCHF passar för. Jag har undvikit i stort sett alla kolhydrater sen midsommaren. Den första månaden gick jag ner fyra kilo. Efter det har ytterligare fem trillat av. Jag har bara bytt ut margarin mot smör och matgrädde mot grädde. Annars äter jag nog mest grönsaker, kött och fisk på samma sätt som förut. Jag tror att problemet är att om jag äter kolhydrater så har jag så mycket svårare att äta i måttliga mängder. När jag låter bli så äter jag inte mycket. Men med lchf så är det ändå inte som en diet som gör att man måste gå hungrig. Man får ju äta mycket och gott och det funkar på mig! Fast nu på julen tänker jag ta lite paus... Få se om jag också sen fastnar i fällan efteråt!?

  SvaraRadera
 23. LCHF var definitivt inte min grej, även om jag började ivrigt (vegetariskt dock). Jag tror helt enkelt inte att det finns ett enda rätt svar som skulle funka lika bra för alla mänskor. Vi är alla så olika med annorlunda hormonuppsättningar. Sen lever faktiskt inte alla heller nödvändigtvis särskilt hälsosamt trots att de är smala... Jag ogillar att smalhet jämnställs med sundhet. Det är inte alls självklart. (Och vad räknas ens som "smal" mera idag? Modeller som idag kallas smala skulle tidigare ha ansetts vara direkt magra.)

  SvaraRadera
 24. Känner att jag måste slänga in en kommentar, som svar till Malin. LCHF uppmanar inte att äta "en massa djur". LCHF är inte någon högprotein `diet´, det är inte meningen att man skall överäta protein. Kolhydraterna som man lämnar bort vid LCHF skall ersättas med fett, inte med protein! Jag skulle inte kunna påstå att en LCHF:are äter mer protein än någon som äter en "normal" kost.

  Då skulle jag säga att frukt och grönsaker skadar naturen mer. Jag menar, hur mycket grönsaker och frukter växer här i vårt finska land på vintern? Varifrån kommer frukten och grönsakerna då? För att inte nämna alla dessa bekämpningsmedel och gifter som finns på dem. Visste du att en vindruva kan innehåller rester från 26 olika bekämpningsmedel?

  Personligen försöker jag så ofta som möjligt att köpa lokalproducerad mat, kött från gräsbetande djur och ägg från hönor som får gå fritt.

  SvaraRadera
 25. Jag förstår inte riktigt varför du kallar det LCHF-fällan. Det är ju inte LCHF om man lägger till kolhydrater. Borde det inte heta kolhydrat-fällan i så fall? Eller bakningsbloggar-fällan? Ja, nu är jag petig. Men jag tycker det är lite komiskt hur så mycket av det som är fel i världen kan skyllas på LCHF (alltså inte här på din blogg, utan rent allmänt så är det LCHF som bär skulden för allt möjligt).

  Hur länge testade du LCHF utan att det "fungerade"? Märkte du några hälsovinster alls?

  SvaraRadera
 26. S.: Ähum... jag försökte mig på lite sensationsjournalistik. Intresseväckande rubrik, you know. Men du har helt rätt, det är ju inte LCHF-dietens fel att folk plockar åt sig passliga bitar från olika dieter och sen dissar samtliga eftersom de inte går ner i vikt...

  Jag har testat lågkolhydratdieter i flera olika repriser. Först GI för 5-6 år sedan (den ketogena fasen av GI är ju nästan LCHF). Mådde bra men gick inte ner i vikt. Efter T:s födelse körde vi Atkins (ingen talade om LCHF då ännu), J blev hooked men jag saknade grönsaker. Sen blev jag garvid igen och åt lite hip som hej. Och efter S har jag LCHF:at i ett halvår ungefär, utan resultat.

  Men visst man mår ju bra när man skippar snabba kolhydrater! Dem tänker jag inte återinföra mer. Sockersuget försvinner ju också när man går i ketos, ett helt klart plus.

  SvaraRadera
 27. LCHF är inte en bantningsmetod i den bemärkelsen att man nödvändigtvis går ner i vikt av det. Kroppen försöker uppnå en "idealvikt", egentligen oberoende av vilken diet man följer. Överviktiga går oftast ner i vikt med LCHF, underviktiga kan gå upp i vikt. Din åsikt och kroppens åsikt om en idealvikt stämmer inte nädvändigtvis överens. ;-) På de bilder jag hittar på dig här på bloggen så tycker jag inte du ser överviktig ut. Då är LCHF kanske inte en speciellt bra bantningsmetod för dig? Fast de flesta (överviktiga?) brukar gå ner 1-2kg bara av att de helt enkelt äter mindre (fast de kanske får i sig samma mängd energi) och "tömmer tarmen". Tror jag.

  Sen är kroppen inte heller alltid så enkel att förstå sig på. Vissa måste nästan helt göra sig av med kolhydraterna ur kosten, andra behöver någo mineraler eller spårämnen för att gå ner i vikt. Jag inbillar mig inte ens jag förstår hur det fungerar. Nån LCHF-dietist kunde kanske hjälpa dig?

  Men viktigast att komma ihåg är kanske att man inte blir en size zero av LCHF. De flesta kan däremot uppnå en frisk kroppsvikt med det.

  Har du övergett fettet nu? Gick det lätt? Jag skulle antagligen ha svårt för det. På samma sätt som feta ostar, grädde och smör var gott i början så är magra ostar, processerad-växtfetts-gräddersättning och margarin ganska kväljande nu för mig.

  Intressant poäng det där med vad kolhydratbloggarna gör av sina produkter. Jag har ingen aning. Jag gissar de ger/bjuder åt vänner och bekanta. Sen gissar jag de får för mycket av det goda och inte är så sugna själv. Det är mera bakandet och bloggandet som är grejen, inte själva ätandet.

  Jag är inte absolutist, så jag äter upp mina alster. :-)

  SvaraRadera
 28. Intressant läsning, jag tror du har rätt i att många plockar lite här och lite där, och sen funkar det inte :-). Sen tycker jag inte att alla bakande damer är jättesmala. Den supersöta damen som bakade i Frankrike (Sveriges TV) är ju rätt fyllig. Vacker som en dag, dock!

  SvaraRadera