onsdag 11 juli 2012

Aldrig all-inclusive!

Nu är vi hemma igen och jag ska skriva en liten rapport. Men först måste jag avreagera mig lite.

Vi var alltså i Pafos på Cypern, en trevlig stad (eller egentligen två, Strandpafos för turister och Övre Pafos för ortsbefolkningen). Ett fort, ett fyrtorn, fiskrestauranger, strandshoppar, en pelare där man i tiderna gav aposteln Paulus på käften etc.

Men en sak gjorde mig oerhört vemodig. För första gången kändes det väldigt tydligt hur förödande all inclusive-turismen är för orter som Pafos. Halva strandavenyn bestod av tomma butikslokaler och restauranger, en del kvarter var rena rama spökbyarna. Många drömmar som gått i kras, en storhetstid som tog slut för tio år sedan, survival of the fittest. Det var nästan svårt att hitta tavernor som serverar cypriotisk mat, tydligen är efterfrågan på texmex och thaimat större.

Jag reser ju själv med två vilda barn som helst plaskar i poolen och äter chips morgon, middag och kväll, men jag får magknip av tanken på att aldrig lämna hotellområdet. Det var många av våra hotellgrannar som tillbringade all sin tid i solstolen och hotellrestaurangen.

Jag förstår ju att det är praktiskt att bara flasha sitt plastarmband och inte behöva betala för en enda måltid på hela veckan, men sådant resande är inte för mig. Nej, jag vill upptäcka de där mysiga restaurangerna som kanske inte uppfyller alla hygienkrav i köket men serverar den bästa hummusen i hela Adriatiska havet. (Ibland blir det ju flopp med mat som inte alls smakar gott och kostar en hel del, men på den här resan lyckades vi ganska bra i alla våra restaurangval.) Jag släpar hellre omkring ett gnällande (men välinsmort och hattbärande) barn i 40 graders hetta på en arkeologisk utgrävning än sitter i en solstol och glor hela dagen. Nu låter jag pretto, men sanningen är väl snarare att jag är rastlös. När jag reser vill jag både slappa och göra saker!

Vi bodde i hotellbyn Aliathon Village, som jag varmt kan rekommendera för barnfamiljer. Flera poolar, fräscha rum med utrymme för mera udda resesällskap (vi var ju t.ex. tre vuxna och två barn), vacker trädgård, trevlig personal. De flesta hotellgäster hade helpension, men det behöver man alltså inte ha.

Cypern har det ju inte så lätt annars heller just nu, och som turist känns det ju nästan lite storsint att kosta på sig en taxiresa istället för att vänta på bussen, ta 20-rätters meze på tavernan, köpa lite accessoarer av lokala motsvarigheten till Evelina, hyra bil och spana in uråldriga kyrkor i små byar och sätta en slant i kollekten så de kan fortsätta skrapa fram fresker o.s.v. Min familj är ju inga krösusar heller, men på semestern brukar i låtsas.

Så aldrig nånsin all inclusive för mig. Det exkluderar för mycket.

3 kommentarer:

 1. I Egypten var det precis samma sak, turisterna rörde sig inte en cm utanför hotellets område. Förståerligt att öl, mat och privat sandstrand är ganska bekvämt och härligt på sitt sätt, men man sku tycka att något annat än hotellet vill man väl se?

  SvaraRadera
 2. Precis! Onödigt dessutom att färdas över hela Europa med flyg för en sådan upplevelse.

  SvaraRadera
 3. Håller absolut med! Vi gjorde det ännu mer extrema och hyrde hus, då känns det som om man är ännu mer bland de lokala. Å andra sidan har det ju sina nackdelar också, men nu reste vi till Österrike (förra året till Frankrike) och hade bil hela veckan. Ni verkar ha haft en härlig semester :)
  Elli

  SvaraRadera