söndag 16 mars 2014

Kokosbolls-experimentet

Det finns mycket läckert i matväg här i världen, men frågan är om någonting kan klå vanliga hemmagjorda kokosbollar? Nehej, tänkte väl det.

Flickorna vill gärna hjälpa till i köket men jag brukar vara för otålig och stressad för att ge dem uppgifter. En assistent kunde man ju sysselsätta, men när man har två som börjar kivas om huruvida skalning av morot eller vikning av serviett är det bättre uppdraget blir jag matt och slänger ut dem ur köket. Moget och pedagogiskt. Not.

Nåväl, i dag bestämde jag mig för att låta assistenterna härja fritt i köket. Jag lade fram ingredienser, recept och bunke och så fick de skälva tillreda kokosbolls utan att någon vuxen ingrep. Och det gick faktiskt hur bra som helst! T dechiffrerade recept (mammaaaaaa är msk eller tsk den stora skeden???) medan S rörde om i baljan.

Receptet är följande:
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 msk kallt vatten


 Och koksbollar blev det faktiskt! Mycket goda! Ganska få dock. Märkligt att så mycket smet försvann på vägen...*
 Sen tvingade jag kokosbollsmakarna att städa efter sig också. Antar att tidningen Mama hör av sig vilken dag som helst. Jag har priset för Årets huslighetsMama som i en liten ask.

*) om minnet inte sviker mig så kom vi i min barndom aldrig ens så långt som att göra bollar. Det var ju lika gott att slafsa i sig smeten direkt ur bunken. Slurp.

2 kommentarer:

  1. Vinnande koncept med små barn i köket. "Sätt lökbitarna i kastrullen" Barnet tar en näve o kastar ditåt. Sen 2-åringen fick laga kokosbollar har svaret på matönskemål allsom oftast varit "kokobann"...

    SvaraRadera
  2. Man kan ju inte misslyckas med kokosbollar heller, väldigt praktiskt. Tycker att kylskåpskalla bollar är bäst ifall nu nån skulle hamna dit i misstag.

    SvaraRadera