söndag 24 augusti 2014

Bojkotta kropphets!

Jag fick lön i fredags, och en av mina små rutiner är att varje månad unna mig en bukett snittblommor och ett magasin den dagen jag känner mig lite rik och lyxig. Så med blompaketet käckt gungande på handleden stegade jag fram till tidningshyllan i matbutiken.

Flera tidningar tycker att jag ska testa 5:2-dieten.
Jennie, 33, gick ner 13 kilo med basisk mat, fick jag veta.
Detox! Det bästa sättet att inleda hösten. För visst blev det lite för mycket av allt under semestern?
Fettbrännardieten! Gå ner 5 kg på två veckor.

Det blev ingen tidning.

Jag tycker egentligen rätt bra om damtidningar. Jag är inte så hängivet intresserad av mode att jag köper regelrätta modetidningar, jag läser gärna om kändisar men hellre långa intervjuer än skvaller etc. Tidningar som Amelia, Me Naiset, Elle etc brukar ofta bjuda på en skön kombo av mode, inredning, intervjuer, nöjesnytt, roliga kolumner, sminktips med mera.

Men nästan varje gång ingår också ett element som jag inte vill drabbas av i min avslappnade lässtund. Kroppshets. För det mesta kamouflerad som välvilja. Typ så här:

Tänk så tjusig Leila nu är när hon har viktväktat bort halva sig själv. (Det måste vara någon annan som ska äta wienerbröden som ligger på plåten.)

Testa LCHF, basisk mat, rawfood och gå ner i vikt. (Maten är svindyr och smakar underligt och dina pruttar kommer att få familjen att vilja bädda åt sig i trädgårdsskjulet men du kanske faktiskt är fem kilo lättare i tre månader innan du går upp allt igen)

Jag skulle också vilja se en tidning som har en större (typ storlek 38 eller mer) på omslaget utan att hennes kropp görs till ett issue. När fick till exempel Lola Wallinkoski pryda ett omslag utan att rubriken handlade om hennes "Upeat muodot"? Som att det var exotiskt och ovanligt att klara av att vara snygg och storlek 42 samtidigt.

Eftersom bantning börjar vara ett avskräckande ord försöker man ofta släta över det där med viktnedgång med "jag blev så pigg/ fick så bra hy/ fick sådan sexlust att min partner nästan svimmade".  Mitt mål är inte att bli smal, utan att bli STARK!

Jag köper inte detta. Ingen som anammar en livsstil där man fastar två dagar i veckan gör det för att få bättre hy. Alla gör det för att bli smalare. Sluta bullshitta.

Nu vill jag vara tydlig med en sak: det är viktigt för var och en att försöka må så bra som möjligt. En del kanske faktiskt blir lyckligare genom att äta raw food, köra detox eller fasta, och då är det inte min sak att dissa deras val. Tvärtom, jag vill gratulera dem! Finns ju inget bättre än att hitta någonting som får en att må bra!

Men de här valen ska vi alla få göra själva. Vi ska inte behöva överösas med skickligt krumbuktade "Du duger inte, du borde vara smalare"-budskap varje gång vi ska köpa (soja/mandel/ko)mjölk.

Ja men, skriker alla i magasinsvärlden, de tidningar där en kändis står på pärmen med ett måttband om magen och ler så visdomständerna skymtar, de säljer allra bäst! Vi gör bara det som våra läsare vill ha!!!

Ja men tänk om vi läsare säger nej?

Jag föreslår följande: nästa gång du vill köpa en tidning, se till att du köper en som inte har kroppshets på omslaget! Det är mest praktiskt att begränsa detta till omslaget, för man kan ju inte läsa hela tidningen i kassakön.

Om du prenumererar på en tidning och inser att den ofta har kroppshets på omslaget, avsluta prenumerationen och meddela kundtjänsten att du hädanefter ämnar köpa lösnummer. Men bara då det inte förekommer kroppshets på omslaget.


På damtidningarna jobbar duktiga journalister. Jag är helt säker på att de kommer att hitta annat att fylla omslagen med. Sådant som lockar till läsning och får oss att vilja köpa blaskan utan att vi får en hälso-käftsmäll på köpet. Och om inte, tja, då kanske det är lika bra att vi slutar läsa damtidningar.

Money talks, det är vi som köper tidningarna eller låter bli som bestämmer.


10 kommentarer:

 1. Amen to that. Jag skippa bilderböckerna för vuxna för en tid sen. Det sista jag övergav var inredningstidningarna å det gjorde jag då jag visste jag sku spy om jag sku se ett vitt kök till. I min postlåda dimper allas ner. Den ger mig sällan dåligt samvete men lagom förströelse och en och annan idé. Må va att den kan kännas tantig men så är jag ju fem före medelålders, dvs snart 40.

  SvaraRadera
 2. Bra! Hemmets veckotidning, Allers, Allas till heders! Tantighet är en bra grej.

  SvaraRadera
 3. Word! Jag gillar inte heller såna där "bli-smal-o-vacker" reportage. Inte pga att jag själv är överviktig, men för att jag tycker att de dumförklarar oss kvinnor. Sällan ellr aldrig ser man sånt i tidningar riktade till män.

  SvaraRadera
 4. Så sant! Bra inlägg! :)

  SvaraRadera
 5. Amen!!! Kan t.ex. rekommendera tidskriften Astra eller vilken annan tidskrift som helst förresten. Ett glas vin, lite choklad och texter som man inte läst förr är ljuvligt.

  SvaraRadera
 6. Hurra för ett superfint inlägg! Jag oooorkar inte alls kroppshetsa, och blir förbannad på att allt ska handla om kroppen och hur fel den är och varför den är fel. Jag gillar damtidningar jag med, men nuförtiden blir det endast engelska Marie Claire (dom brukar ha bra artiklar, eventuella diet-tips skippar jag), Femina, elller om jag suktar för nåt lättare, Trendi. Men dom har också sånt som jag inte orkar med alls, förhållandetrams nämligen. Men det kan man tur nog också skippa.

  SvaraRadera
 7. Jo, så är det nog. Vilka andra bra sidor som kommer av träning och bra mat är målet "smal" den största orsaken, fast man inte får säga det högt. Jag la i våras en deal med mig själv att aldrig mera köpa en tidning med "platt mage"-rubriker. Men likt förbannat kom jag hem med en tidning sen månaden efter och såg först hemma att största rubriken på omslaget var "få platt mage". Men det är bara att kämpa vidare.

  SvaraRadera
 8. Helt guld! "Ingen som anammar en livsstil där man fastar två dagar i veckan gör det för att få bättre hy. Alla gör det för att bli smalare. Sluta bullshitta." Lysande text Eva!

  SvaraRadera
 9. Tack för din text speciellt när jag precis funderat på samma sak angående tidningar och för att jag går igenom en svår period när det kommer till min kropp och all press jag själv lägger på den och all press som kommer från yttre intryck (så som damtidningar)

  SvaraRadera
 10. BRA skrivet igen Eva! Tack.

  SvaraRadera